Różnorodność fotografii

Fotografie żywności

Fotografowanie jedzenia to sztuka uchwycenia różnych produktów, która sprawia, że ​​staje się atrakcyjna dla widzów. Fotografując żywność należy zwracać uwagę nie tylko na właściwe ułożenie przedmiotów, ale także na kontekst, w którym posiłek ma być zaprezentowany. Apetyczne uchwycenie na zdjęciu potraw i napojów jest tylko pozornie proste, ale aby zdjęcia były zauważalne trzeba im poświęcić więcej uwagi.

Żywność pod obiektywem

Znany na całym świecie fotograf żywności Teri Campbell, nazywany mistrzem oświetlenia, podczas pracy przy zdjęciach kieruje się bardziej emocjami niż samym jedzeniem. Za każdym razem wraz ze swoim zespołem przykłada sporo uwagi w dopracowywaniu każdego detalu w pracy nad komercyjnymi zleceniami. Jego studio pracowało dla największych producentów żywności na świecie: Heinz, Jif, Campbells, Chiquita, Mentos czy Pringles.

W swojej książce “Fotografia żywności od kuchni” Campbell opisuje, w jaki sposób pracować przy produktach, aby uzyskać jak najlepszy zamierzony efekt końcowy. Dla niego ważne jest zaplanowanie samego studia, wraz ze sprzętem, w tym m.in. z lampami błyskowymi, dyfuzorami oraz ekranami odbijającymi światło. Dynamiczne kompozycje pizzy z ciągnącym się serem czy doskonałe ujęcie przedstawiające nalewanie mrożonej herbaty, albo sesja zdjęciowa nasion fasoli pieczonych na prawdziwym ogniu w jego pracowni, są przykładem na nietuzinkowy sposób ukazania żywności. W celu uzyskania zdjęć, którym nie sposób się oprzeć, Teri Campbell stosuje również techniki edycji obrazu w Adobe Camera Raw i Adobe Photoshop.

Możliwość komentowania Fotografie żywności została wyłączona
ashe